În 18 aprilie 2024 conducerea Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM a primit într-o vizită de lucru reprezentanții Universității Politehnice Santarem din Portugalia și a Institutului de Cercetare a Calității Vieții, INCE, Academia Română.
Vizita de lucru la INCE a dnei profesor Maria POTES BARBAS, Coordinatorul Centrului de Cercetare în Educație Digitală și Incluziune (Digital Literacy and Social Inclusion) din cadrul Universității Politehnice din Santarem și dnei Corina DRĂGAN, Institutul de Cercetare a Calității Vieții a fost centrată pe inițierea relațiilor de colaborare în domeniile de interes reciproc și stabilirea unor direcții prioritare pentru a valorifica posibilitățile de participare comună în proiectele de cercetare internaționale și europene.
Ca urmare a întrevederii, de părți, a fost semnat un proces verbal care vizează următoarele:
- Lansarea unui colaborări între instituții, în domeniile de interes științific care ar putea explora proiecte comune, cum ar fi dezvoltarea socio-economică, tendințele demografice, învățarea digitală, incluziunea socială și calitatea vieții.
- Valorificarea expertizei și a resurselor deținute de instituții pentru a lansa inițiative de cercetare interdisciplinare care să genereze rezultate valoroase și să contribuie la abordarea provocărilor societale.
- Încurajarea unei colaborări strânse în domeniul cercetării, pentru a accesa granturi cercetare și dezvoltarea doctoratului, pregătirea tinerilor, astfel contribuind la progresul cunoștințelor și la abordarea provocărilor societale în domeniile de interes comun.
- Inițierea unor colaborări în domeniul programelor de doctorat ca oportunitate interesantă pentru schimbul de cunoștințe și dezvoltarea talentelor. Explorarea posibilități de supraveghere comună a doctoranzilor, acorduri de co-supraveghere și proiecte de cercetare în colaborare va oferi tinerilor experiență valoroasă, iar transferul celor mai bune practici de formare doctorală va facilita dezvoltarea curriculumului prin suport academic pentru a spori calitatea și relevanța programelor de doctorat;
- Accesarea finanțării pentru dezvoltarea instituțională este un alt domeniu în care colaborarea ar putea avea perspective valoroase pentru instituții. Astfel pot fu punctate: colaborarea în vederea identificării oportunităților de finanțare din surse internaționale și europene pentru a sprijini consolidarea capacităților, îmbunătățirea infrastructurii și activitățile de cercetare. Instituțiile vor depune eforturi prin valorificarea expertizei în scrierea de granturi, gestionarea proiectelor și crearea de rețele care vor crește șansele în obținerea finanțării și vor maximiza impactul inițiativelor comune.
Procesul verbal a fost semnat de:
Olga GAGAUZ, dr.hab., Directorul Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM
Angela TIMUȘ, dr., Secretarul Științific al Institutului Național de Cercetări Economice, ASEM;
Maria POTES BARBAS, profesor, Coordinatorul Centrului de Cercetare în Educație Digitală și Incluziune (Digital Literacy and Social Inclusion) din cadrul Universității Politehnice din Santarem, Portugalia
Tatiana COLESNICOVA, dr., Șef secție Cercetări sociale și nivelul de trai, INCE;
Mihail CIOBANU, cercetător științific, secția Cercetări sociale și nivelul de trai, INCE;
Corina DRĂGAN, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, INCE, Academia Română.