Masa rotundă ”Strategii pentru gestionarea efectelor depopulării asupra administrării teritoriale”

Astăzi, 18.06.2024, Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Național de Cercetări Economice a organizat masa rotundă cu tema “Strategii pentru gestionarea efectelor depopulării asupra administrării teritoriale”.

În cadrul evenimentului domnul Dr. Valeriu Sainsus, conferențiar universitar INCE ASEM, a prezentat studiul “Modelarea structurii teritorial-administrative în condițiile de depopulare națională” abordând detaliat și profund problemele structurii teritorial-administrative din Republica Moldova.

Studiul s-a bazat pe o analiză riguroasă a datelor demografice și a contextului istoric și geopolitic. Criza demografică și economică evidențiată, împreună cu disfuncționalitățile actuale ale raioanelor, subliniază necesitatea urgentă de reformă administrativ-teritorială. Au fost prezentate  practici pozitive ale Estoniei în restructurarea unităților administrativ teritoriale, adaptarea infrastructurii și necesitatea abordării inovaționale în contextul declinului demografic și depopulării satelor Moldovei.

 Evenimentul, în hibrid, a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, regionale și locale, mediul academic și universitar, adunând aproximativ 43 de participanți.

? Înregistrarea integrală a evenimentului va fi disponibilă aici: YouTube @INCE_MD.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul Subprogramului de cercetare „Tranziția demografică în Republica Moldova: particularități, implicații socioeconomice și consolidarea rezilienței demografice”.

Înapoi la Toate Noutățile

“Moldovan
Economic
Trends”

“Economy and
Sociology”

Theoretical and
Scientific Journal
Category “B+” 

Tarife și normative actualizate
pentru sectorul
agroalimentar al
Republicii Moldova

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031