Astăzi, 22 noiembrie 2024, Centrul de Cercetări Demografice al INCE al ASEM a organizat masa rotundă „Îmbătrânirea populației și implicațiile fiscale pe termen lung pentru Republica Moldova”.
Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, reunind peste 40 de participanți, reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai mediului academic și ai societății civile.
Dl. Prohnițchi Valeriu, doctor în economie, cercetător științific coordonator, a prezentat provocările generate de îmbătrânirea demografică, utilizând Conturile Naționale de Transfer pentru a analiza impactul schimbărilor structurii populației asupra fiscalității. Acesta a evidențiat presiunile asupra sistemelor de pensii și sănătate și a subliniat necesitatea unor politici fiscale sustenabile, investiții în capitalul uman și adaptarea locurilor de muncă pentru lucrătorii mai în vârstă, alături de valorificarea potențialului economic al seniorilor.
Dna Olga Gagauz, director al INCE, a remarcat că Moldova dispune de instrumente științifice performante, precum prognozele demografice și conturile naționale de transfer, care permit analiza impactului demografic asupra fiscalității. A evidențiat necesitatea investițiilor în educație și dezvoltarea locurilor de muncă moderne, precum și valorificarea economiei argintii, prin bunuri și servicii destinate populației vârstnice. Totodată, a subliniat importanța dezvoltării serviciilor de îngrijire pentru persoanele în vârstă.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul subproiectului de cercetare „Tranziția demografică în Republica Moldova: particularități, implicații socioeconomice și consolidarea rezilienței demografice” (TDRM 2024-2027).