International Scientific-Practical Conference “Economic Growth in the Face of Global Challenges. Consolidation of National Economies and Reduction of Social Inequalities” XVIIIth edition, October 10-11, 2024

The XVIII th edition of the International Scientific-Practical Conference “Economic Growth in the Face of Global Challenges: Consolidation of National Economies and Reduction of Social Inequalities” represents both a momentous occasion and a rigorous academic pursuit. By bringing together experts from various academic fields, public administration, the business sector, and key stakeholders, the conference serves as a dynamic platform for fostering dialogue and exchanging valuable insights. It focuses on current and pressing issues, promoting a collaborative approach to exploring solutions that aim to consolidate national economies while simultaneously addressing and reducing social inequalities. This holistic perspective is crucial for crafting strategies that are both effective in stimulating economic growth and equitable in their impact.

La 10 octombrie 2024, a avut loc deschiderea celei de-a XVIII-a ediții a Conferinței internaționale științifico-practice „Creșterea economică în fața provocărilor globale: consolidarea economiilor naționale și reducerea inegalităților sociale”. În acest an conferința este organizată în parteneriat cu Institutul pentru Economie Mondială al Academiei Române şi Institutul de Cercetare pentru Economie Agricolă și Dezvoltare Rurală din România.

În acest an, peste 150 de participanți s-au înscris la conferință, inclusiv aproximativ 40 de participanți din România, reprezentând diverse universități și instituții de cercetare; 22 de participanți din Ucraina; 15 din Italia; 8 din Turcia, precum și cercetători din Azerbaidjan, Țările de Jos, SUA, Norvegia, Polonia și Bulgaria.

În deschiderea conferinței, directorul INCE, Olga Gagauz, doctor habilitat, conferențiar cercetător, a subliniat că obiectivul principal al conferinței este promovarea excelenței științifice, facilitarea diseminării rezultatelor cercetării și consolidarea parteneriatelor internaționale. De asemenea, aceasta urmărește creșterea vizibilității instituționale, atragerea tinerilor cercetători și integrarea rezultatelor cercetărilor în diverse domenii, în scopul stimulării creșterii economice și a incluziunii sociale, în concordanță cu tendințele europene. Un alt scop important este creșterea accesului la finanțarea europeană, în special prin programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare.

Rectorul ASEM, profesor și membru corespondent al AȘM, a salutat participanții, subliniind importanța conferinței ca o platformă academică ce abordează cele mai actuale subiecte din domeniul economic și social. Totodată, Rectorul Stratan a evidențiat faptul că schimbul de experiențe și bune practici între instituțiile de cercetare contribuie nu doar la îmbunătățirea rezultatelor științifice, dar și la crearea unor rețele puternice de cooperare academică internațională.

Cu un cuvânt de salut s-a adresat și Directorul Institutului de Cercetare pentru Economie Agricolă și Dezvoltare Rurală din România, Profesorul Vili Dragomir, care a apreciat înalt colaborarea dintre INCE și institutul pe care îl reprezintă. În discursul său, Profesorul Dragomir a subliniat importanța parteneriatului România-Republica Moldova în domeniul cercetării, mai ales în contextul provocărilor globale actuale. El a menționat că, prin eforturi comune, cercetătorii din România și Republica Moldova au reușit să abordeze probleme complexe legate de economia agricolă, dezvoltarea rurală și politicile publice menite să reducă inegalitățile regionale.

Cu un cuvânt de salut a venit și Secretarul general al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), dna Liliana Condraticova, doctor habilitat și profesor. În discursul său, dna Condraticova a evidențiat simbolismul special al acestei ediții, subliniind că ajungând la cea de-a XVIII-a ediție, conferința poate fi considerată că a atins “vârsta majoratului”, un moment important în evoluția sa ca platformă de dialog științific internațional. Ea a remarcat că această maturizare a conferinței  se reflectă în profunzimea și relevanța subiectelor abordate de-a lungul anilor. Conferința a devenit un reper pentru comunitatea academică și științifică, contribuind la dezvoltarea și consolidarea unui cadru de cooperare între cercetătorii din diverse țări și domenii. Dna Condraticova a subliniat că, în acest context, conferința reprezintă un spațiu unic pentru generarea de idei inovatoare, pentru diseminarea cercetărilor de înaltă calitate și pentru stimularea dialogului interdisciplinar, esențial în fața provocărilor economice și sociale actuale.

După ședința plenară lucrările conferinței s-au desfășurat în cadrul a în cinci secțiuni, fiecare abordând domenii cheie ale cercetării și dezvoltării contemporane. Secțiunile acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv competitivitatea afacerilor și transformarea digitală, sistemele agroalimentare durabile și dezvoltarea rurală, finanțarea durabilă și economia circulară, bunăstarea și incluziunea socială și abordări inovatoare ale gestionării proceselor demografice.

CONFERENCE PROGRAMME

The purpose of the conference is
Scientific Committee
Organizing Committee
The article writing instructions
The template for the article

“Moldovan
Economic
Trends”

“Economy and
Sociology”

Theoretical and
Scientific Journal
Category “B+” 

Tarife și normative actualizate
pentru sectorul
agroalimentar al
Republicii Moldova

March 2025
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31